top of page

di 09 mrt

|

Livestream

Atelier Actua | De Klimaatzaak

De Klimaatzaak: na Nederland binnenkort ook winst in België? Met o.a. Nic Balthazar, Jaap Tielbeke, Tine Hens & optredens van de Klimaatdichters © deBuren

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Atelier Actua | De Klimaatzaak
Atelier Actua | De Klimaatzaak

Tijd en locatie

09 mrt 2021, 19:30 – 21:00

Livestream

Over het evenement

deBuren gaat van start met de gloednieuwe reeks Atelier Actua. De eerste editie organiseren we samen met de Markten naar aanleiding van de langwachte start van de Belgische klimaatzaak, op 16 maart. Volg dit programma via de livestream vanuit De Markten in Brussel!

Atelier Actua combineert actueel debat met artistieke reflectie. Hete hangijzers komen aan bod tijdens een rijk geschakeerde avond. Prominente gasten uit Vlaanderen en Nederland gaan in debat over een actueel onderwerp; kunstenaars dragen bij vanuit hun perspectief. We bespreken het brede kader en zoomen ook in op de situatie in de stad waar het programma plaatsvindt. Bouw mee aan een andere blik op de wereld en de stad en stem af op/kom naar/doe mee aan Atelier Actua!

De allereerste editie organiseren we naar aanleiding van de langverwachte start van de Belgische klimaatzaak. De pleitdata staan gepland van 16 tot 26 maart. Daarmee komt de zaak die in 2014 begon na een lange aanloop eindelijk voor de rechter.

We beginnen met een vooruitblik op het verloop van de zaak, waarbij we ook ingaan op de eisen. Hoe groot is de kans op winst? Hoe verhoudt de klimaatzaak zich tot de democratie? We kijken ook naar de Nederlandse klimaatzaak, die definitief werd gewonnen in 2019 en wereldwijd navolging kreeg. Wat heeft de Nederlandse regering sindsdien gedaan om aan het vonnis te voldoen? Vervolgens zoomen we in op Brussel, waarbij we focussen op mobiliteitsbeleid, klimaat en aangekondigde maatregelen zoals de ‘slimme kilometerheffing’. Tijdens de avond zijn er artistieke intermezzo’s van leden van het Vlaams-Nederlandse collectief Klimaatdichters.

Programma
  • Korte inleiding op het onderwerp door moderator Tine Hens (klimaatjournalist MO* Magazine): start klimaatzaak in België
  • Paneldiscussie over de Belgische en de Nederlandse klimaatzaak en de internationale context met Nic Balthazar en Jaap Tielbeke. Nic is één van de eerste eisers, tevens ambassadeur van de Belgische klimaatzaak en een Vlaamse film- en televisiemaker. Momenteel werkt hij aan een documentaire over de klimaatzaak in internationale context. Jaap Tielbeke is  journalist bij de Groene Amsterdammer, waar hij vooral schrijft over klimaatverandering, sociale bewegingen en democratische vernieuwing. Auteur van het boek Een beter milieu begint niet bij jezelf (2020).
  • Artistiek intermezzo door Jens Meijen, journalist, dichter en lid van het collectief Klimaatdichters.
  • Paneldiscussie over mobiliteitsbeleid als onderdeel van de strijd tegen klimaatverandering in Brussel. Sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.
  • Afsluitend optreden met klimaatpoëzie & spoken word door Yousra Benfquih, Brussels lid van het collectief Klimaatdichters.

© deBuren

Deel dit evenement

bottom of page